2021 yılında net 2.825 TL olarak ödenen asgari ücretin 2022 yılında net 4.250 TL olarak ödeneceği açıklanmış, böylelikle asgari ücrette %50,54 artış sağlanmıştır. Bununla birlikte, asgari ücretten gelir ve damga vergileri de kaldırılmıştır. 1990’lı yıllardan bu güne hiç duymadığımız %50 üzeri biz zam oranına piyasa şartları çerçevesinde “yetmez”, ülkenin ekonomik koşulları çerçevesinde “yetmez ama evet diyor”, bu vesile ile, asgari ücretle çalışan yaklaşık 9 milyon vatandaşımıza hayırlı olmasını diliyoruz.
Maalesef, geçtiğimiz Ağustos ayında yapılan 6’ncı Dönem Toplu Sözleşmenin tam bir fiyasko olduğu, örtbas için atılan imzalardaki mürekkep dahi kurumadan revize edilmeye çalışıldığı malumlarınızdır.
Tabloya bakıldığında, taşerondan geçen işçilerin ücreti asli görevleri yapan memurların aylık ücretini geçmesine ek olarak, asgari ücretinde en düşük memur maaşına neredeyse eşitlendiği görülmektedir. Bu nedenle 6’ncı Dönem Toplu Sözleşme bir hak gaspıdır, büyük bir vebaldir.
6’ncı Dönem Toplu Sözleşmenin oluşturduğu bu çarpık durumdan Devlet memurlarının bir an evvel kurtarılması için, en kısa sürede;
• Ocak 2022 ayından itibaren Devlet memurları ve emeklilerinin aylık ücretlerine, tabanı 4 kişilik bir aile için “Kasım Ayı Yoksulluk Sınırı” olarak belirlenen 10.395,91 TL’den az olmamak üzere %50,54 oranında artış sağlanmasını,
• Devlet memurlarının ücretlerinden de gelir ve damga vergilerinin alınmamasını,
• 3600 Ek gösterge çalışmalarına YHS dahil tüm Devlet memurlarının dahil edilmesini,
• Sözleşmeli personele kadro verilmesinin sağlanmasını talep ediyor, bu konularda üzerimize düşen her türlü desteği vereceğimizi ve onurlu bir yaşam için konunun takipçisi olacağımızı beyan ediyoruz.
Tuncay CENGİZ
SAVDES-SEN Genel Başkanı
© 16.12.2021
TÜRK-İŞ yaptığı araştırma sonucuna göre; 2022 Şubat ayındaki dört kişilik bir ailenin açlık sınırını 4.552,56 TL, yoksulluk sınırını 15.139,90 TL olarak açıklarken, MEMUR-SEN 4 kişilik bir ailenin açlık sınırını 4.157,10 TL, yoksulluk sınırını ise 11.962,60 TL olarak açıkladı.
Hesaplar yine şaştı.
Biz şaşırdık mı?
Hayır.
Türkiye’de memur sendikaları ile hükümet arasında 12 yıl boyunca yapılmış 6 ayrı toplu sözleşmeye heyet başkanı olarak her defasında MEMUR-SEN Konfederasyonu katılmış, 6 toplu sözleşmede de TÜİK Enflasyonu üzerine bir kuruş ilave zam almamış, Devletin memurunun %90’ı açlık sınırı ile yoksulluk sınırı arasında yani aç ve yoksul yaşarken “kazanım elde ettik” söyleminden de hiç şaşmamış…
Sonuç?
Hoyratça yapılan hesaplar, hoyratça kullanılan yıllar, hoyratça yok edilen haklar…
Şaşırdık mı?
Tuncay CENGİZ
SAVDES-SEN Genel Başkanı
© 07.03.2022
Memur-Sen’in Ağustos 2021 ayında imzaladığı 6’ncı Dönem Toplu Sözleşme ile memur ve emeklilerine 2022 yılı ilk altı ayı için % 5 oranında zam verilmesi kararlaştırılmış, hükümet tarafından bu orana %2,5 ilave edilerek %7,5’a çıkarılmıştır.
Ancak, TÜİK tarafından Ocak 2022 ayı enflasyon oranı %11,1 olarak açıklanmış, daha ilk aydan %3,6 enflasyon farkı oluşmuştur. Yetkili konfederasyonun bunu başarabilmiş olması Guinness Rekorlar Kitabına girmeye adaydır. Kırılması zor bir rekordur.
Zaten zor şartlarda geçinmeye çalışan ve enflasyon baskısı altında alım gücü oldukça düşen memur ve emeklilerinin daha fazla mağdur edilmemeleri için, “Ocak ve Temmuz ayları için büyüme oranında taban aylıklara eklenecek bir refah payı verilmesinin, buna ilave olarak her ay açıklanacak enflasyon oranının memur ve emekli maaşlarına aylık olarak ayrıca yansıtılmasının” artık bir zorunluluk olduğu değerlendirilmektedir.
Hükümetten beklentimiz, memur ve emeklilerin aylıklarındaki artışlara ilişkin usul ve esasların; yukarıda belirtilen esaslara göre bir an evvel adil ve hakkaniyetli bir şekilde düzenlenmesinin sağlanmasıdır.
Yetkili konfederasyondan da artık boş çanta, bavul, cüzdan veya radyo gibi promosyon dağıtıcılığı yerine gerçek bir hak savunuculuğu yapmasını ve önerimizin gerçekleşmesi için mücadele etmesini, aksi takdirde kullanamadığı yetkiyi yani memurun emanetini devretmesini bekliyoruz.
Tuncay CENGİZ
SAVDES-SEN Genel Başkanı
© 03.02.2022
6’ncı Dönem Toplu Sözleşmeyi, memurun gözünün içine baka baka kazanım olarak anlatan yetkili konfederasyonun belirlediği %5 Ocak zammı ve hükümetin verdiği ilave %2,5 zam, Ocak ayında çıkan %11,1 ve Şubat ayında çıkan %4,81 enflasyon nedeniyle sadece ilk iki ayda toplam %8,41 (kümülatif %8,94) enflasyon farkı oluşmasına neden olmuştur. Bu fark, memurların katlanacağı sadece iki aylık kayıptır. Bu kayıp beceriksizliğin ve yetkiyi etkisiz kullanmanın açık kanıtıdır.
Artık mızrak çuvala sığmamaktadır. Yetkili konfederasyonun, düştüğü ve düşürdüğü durum nedeniyle tüm memur ve emeklilerinden özür dileyip sahadan çekilmesi gerekmektedir.
Türkiye’nin en büyük bağımsız sendikası SAVDES-SEN olarak, Türkiye’nin en büyük bağımsız konfederasyonunu kurma hedefi ile çıktığımız bu yolda, 2023 yılında yapılacak 7’nci Dönem Toplu Sözleşmede yetkiyi alarak, tüm memur ve emeklilerinin hak ettiği refah seviyesine ulaştırmayı taahhüt ediyoruz.
Tuncay CENGİZ
SAVDES-SEN Genel Başkanı
© 03.02.2022
Değerli Arkadaşlar;
Sayın Cumhurbaşkanının 3600 ek gösterge vaadi çerçevesinde 2-3 yıldır dilimize pelesenk haline gelen çalışmalar netleşmeye başladıkça, yetkili konfederasyonun memurları ayrıştırmaya ve masada yüzüstü bırakmaya yönelik yeni bir oyunu daha ortaya çıktı.
3600 ek gösterge çalışmalarına ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Vedat BİLGİN yaptığı basın açıklamasında; “Kamu personel sisteminde belki çok eskiden gelen çeşitli düzenlemeler yapılmıştır, Reform adı altında düzenlemeler yapılmıştır. Kariyerde ilerleme ve ödül sistemi olan çeşitli yükseltme kararları, emeklilik dahil olmak üzere kamu personelinin durumu içinden çıkılmaz hale gelmiştir, adalet duygusunu zedeleyen düzenlemeler yapılmıştır. Bu çerçevede bu meselenin ele alınması çok mühim hale gelmiştir.” demiş ve kamu çalışanlarının beklentilerini karşılayacak düzenlemeyi ortaya koyacaklarını ifade etmiştir.
Ancak, basına yansıyan taslaklara bakıldığında, Sayın Bakanın söylediklerinin tam tersine adalet duygusunu zedeleyen, karmaşıklığı, çarpıklığı daha da artıran öneriler düzenlenmiş, Yardımcı Hizmetler Sınıfı ve Teknik Hizmetler Sınıfı yok sayılmış, birçok yükseköğrenim mezunu hiçbir önemi olmayan gösterge rakamları ile avutulmaya çalışılmıştır.
SAVDES-SEN olarak, kamu çalışanları arasında adalet duygusunun zedelenmemesi için;
* Öncelikle, 2008 yılı Ekim ayından sonra 5510 sayılı Kanuna göre işe alınan kamu çalışanları ile 5434 sayılı Kanuna tabi olan kamu çalışanları arasında eşitliğin sağlanması,
* Sözleşmeli personelin kadro sorununun ve 5434 sayılı Kanuna tabi olan kamu çalışanları arasında eşitliğinin sağlanması,
* Yardımcı Hizmetler Sınıfı ve Teknik Hizmetler Sınıfı dahil tüm sınıflardaki yükseköğretimli tüm personele 3600 ek göstergenin verilmesi,
* Yetki ve sorumluluk hususunun ise bu temel üzerine inşa edilerek hiyerarşik şekilde ek göstergelerin tabandan tavana yükseltilmesi gerektiği değerlendirilmektedir.
Bu nedenle de, çalışmalarda temelin, “unvan yerine öğrenim durumu esas alınarak” atılması, yamalıklı bohçaya dönmüş 657 sayılı Kanunun yeniden ele alınması ve emekli maaşı bağlanma oranlarının insan onuruna yaraşır bir şekilde artırılması ve emeklilerimizin refahının artırılması gerekmektedir.
Palyatif çözümler, günü kurtarmalar, çoğunluğu memnun etmeye çalışmalar çarpıklığı gidermez, zedelenen adalet duygusunu onarmaz.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız ve yetkili konfederasyona çağrımız, “veriyormuş gibi” yapılmasın, ayırım yapılmadan temelde sınıf ve kadro farkı gözetilmeden yüksek öğretimli herkese 3600 ek gösterge verilsin. Üstü zaten yetki ve sorumluluk esasına göre düzenlenecektir.
Adalet mi? İşte adalet.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Tuncay CENGİZ
SAVDES-SEN Genel Başkanı
© 17.02.2022
Merkez Bankası bu gün yaptığı açıklama da 2022 yılsonu enflasyon tahminini % 11,8'den % 23,2'ye yükseltti.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’de geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada “enflasyonun ocak ayında pik noktaya ulaşmasını beklediklerini, enflasyonda mayıs ayından itibaren düşüş yaşanacağını ve sene sonunda da anlamlı bir düşüşün geleceğini" ifade etti.
Şimdi 6 ay öncesine dönelim ve 6’ncı Dönem Toplu Sözleşmeyi bir hatırlayalım. Memur sen ve hükümet 2022 yılı için %5+ %7, yani yıllık toplam %12’ye imza atmıştı. Yani hesap şimdiden hedeften %100 şaşmış. Ya daha da şaşarsa? Allah beterinden korusun.
Sonra hükümet, zamlara Ocak ayında %2,5 eklemiş, Ocak zammını %5 ten %7,5 a çıkarmıştı.
Gelinen aşama, matematik yalan söylemez. Tahminde bile daha en başta %9 oranında oluşan memur zararı.
O halde bize kim yalan söyledi?
Nerede dersiniz toplu sözleşmeye imza atanlar? Bu arada pek sesleri solukları çıkmıyor. Ankara’da çanta ve termos dağıtmaktan ses çıkarmaya fırsat bulamıyorlar galiba. Butik-Sen’ciler.
Bu arada, bu gün uğradığım kantinde 56 TL’lık madlen çikolata 107 TL, 129 TL’ye satılan ayçiçeği yağı ise 159 TL olmuş. Hatırlatayım dedim.
Tuncay CENGİZ
SAVDES-SEN Genel Başkanı
© 27.01.2022